Satul Valeapai
ssSatul Valeapai face parte din comuna Ramna şi este situat la aproximativ 7 Km de centrul comunei. Se află în partea de sud-vest a ţării şi în partea de nord – vest a judeţului.
Vizualizaţi Valeapai pe o hartă mai mare
Relieful
Teritoriul Valeapaiului aparţine zonei piemontane denumită Piemontul Pogoniciului. Altitudinea maximă de 400m descreşte de la nord-est spre sud -vest şi se prezintă ca o zonă puternic fragmentată de văi de eroziune.
Teritoriul face parte din bazinul Timişului, bazinetul Pogonici. Pogoniciul trece chiar prin sat, despărţindu-l în două părţi. Are un curs permanent, însă vara scade foarte mult.
Climatul se caracterizează în general prin ierni blânde şi veri călduroase. Precipitaţiile medii anuale sunt de 690 mm cu maximele de la începutul primăverii.
Populaţia satului Valeapai este de 472 locuitori, în scădere cu apriximativ 300 locuitori faţă de perioada 1977. Aproape întreaga populaţie adultă a satului se ocupă de agricultură.
Viaţa spirituală
În Valeapai există două confesiuni religioase : una ortodoxă şi una baptistă.
Biserica Ortodoxă din sat este situată în centrul satului, fiind declarată un monument istoric. A fost construită în anul 1830 cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Preotul paroh este Achim Ioan.
Biserica Baptistă este situată aproape de podul peste Pogonici. Pastorul acestei biserici este Gabi Păun , din Reşiţa.
Economie
Baza economică a localităţii o constituie agricultura şi creşterea animalelor. Mai există câţiva agenţi economice care se ocupă de comerţ.
Industria locală este reprezentată de moara Valeapai, construită în anul 1864. Pentru funcţionarea acestei mori se construieşte un baraj pe râul Pogoniş. Din 1971 funcţionează cu curent electric. Chiar dacă este foarte veche, moara funcţionează şi azi, deservind oamenii din localităţile înconjurătoare.