Cine este online?
We have 2 guests online
Chestionar
Care credeţi că ar trebui să fie principalul obiectiv al Primăriei Ramna?
 
Horoscop
Home Biserica Noutăţi Spirituale

Bucurii duhovnicești în Parohia Ramna

       Duminică 5 dec 2010, a XXVII după Sfintele Rusalii în parohia ortodoxă „Învierea Domnului” din Ramna s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu.

     În acest fel ne-am alăturat și noi așa cum facem de fiecare dată tradiției si rânduielii din    Episcopia Caransebeșului și Protopoiatului Reșița de a săvârși mai ales în posturile mari      de     peste an în parohiile rurale acestă Sântă Taină. Din sobor au făct parte șapte preoți din cercul pastoral Bocșa:Pr paroh Urzicaru Ovidiu, Pr.Ioan Achim –Valeapai, Pr. Gheorghe Ștefan „Adormirea Maicii Domnului” – Bocșa, Pr. Păvălașc Vasile-Gherdeniș, Pr. Petru Vintilescu-Vermeș, Pr.pensionar Viorel Braia și preotul nou hirotonit și instalat la parohia Izgar- Ianeș Ambruș.

    Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Gheorghe Ștefan care le-a vorbit credincioșilor despre însemnătate zilei de Duminică, zi în care trebuie sa ne aflăm în Sfânta Biserică. Bucuria a fost deplină fiindcă pe lângă darurile primite la Sfânta Taină a Maslului, copiii din cadrul proiectelor „Hristos Împărtășit Copiilor” și„ Alege Școala „ ne-au introdus în atmosfera de Ajun a Sfântului Nicolae aducându-ne în inimă și în gând colindul Sfânt și Bun

    Ziua de luni, a sărbători Sfântului Ierarh Nicolae a debutat așa cum era normal cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și fost și ea plina de bucurie. Cei mai mici membrii ai insituții noastre de învățământ, copiii de la Grădinița au participat alături de doamna Educatoare și totodată au și primit cel mai de preț dar, Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos aducător de viață veșnică.„ Fiidcă a unora ca acestora este Împărăția cerurilor”. Și pentru că Sfântul Ierarh este, așa cum știm cu toți pentru cei mici și aducător de daruri materiale, ei au primt în dar din parte parohiei și câteva dulciuri.

    În acest fel, eneroașii acestei parohii s-au bucurat depotrivă, atât cei mari, cât și cei mici de câteva daruri sufletești aduse de bunul Dumnezeu prin rugaciuniule preotului paroh și ceilalți preoți prezenți în biserica „Învierea Domnului” din Comuna Ramna.

     Iar pentru ca să simțim mai deplin Sarbătoare Nașteri Domnului în această parohie vor mai avea loc și alte evenimente specifice acestei perioade. Printre care anunțăm că în data de Duminică 19 Dec a.c. ora 17 corala „Armonia” din parohia„ Sfântul Ierarh  Nicolae” v-a susține un concert de colinde.

Pr Urzicaru Ovidiu

 

 

Slujba Parastasului pentru preotii slujitori, cântăreți, ctitori, luptători  a dreptei credințe din Parohia Ramna

Duminică 28 noiembrie, la inițiativa preotului paroh împreună cu credincioșii parohiei„ Învierea Domnulu”din Ramna , ne-am străduit să implinim porunca Mântuitorului Hristos de a ne ruga unii pentru alții fie că sunt în viața sau au trecut la cele veșnice.

Așadar, după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie am săvârșit slujba parastasului pentru cei care au luptat pentru credința ortodoxă în parohia noastră.

De remarcat este faptul că în comuna Ramna cu mult timp în urmă a existat un cor care dădea răspunsurile la Liturghie precum și o fanfară.

Printre personalitățile comunei trebuie sa-i amintim pe preotul Romulus Ancușa născut în Ramna fiul învățătorului Ancușa. Care a fost consilier și secretar Eparhial în vremea Episcopului Iosif Traian Bădescu.

O altă personalitate este și pictorul academic Mihail Velcelenu, absolvent al Academiei de Arte Frumose din Munchen. Despre acesta Pr. Acad. Univ. Dr. Mircea Păcurariu scria că „a împodobit vreo zece Biserici din județul Caraș-Severin”, printre care amintim pe cea de la Cuptoare care din păcate nu mai există și cea de la Câlninc dar nici aceasta nu s-a mai păstrat. Aurel Cosma la numit și el pe Pictorul Velceleanu: „un reformator în arta bănățeană”

Tot o personalitate marcantă a Ramnei după cronicile parohiale este și preotul absolvent de teologie Ioan Velceleanu. Care a fost numit aici preot într-o perioadă forte grea în anul 1864 când regimul austro-ungar prin ordinele date de la Viena încerca să se impună și în biserica din comuna Ramna. Astfel au fost trimiși preoți greco-catolici de la Lugoj obligându-i pe oameni să treacă la acestă credință, înșelându-i spuânudu-le că slujirea la biserică nu se schimbă este la fel doar că este altă stăpânire. Totodată le oferau câte o măsură de porumb și bani si le-a promis că nu vor mai plăti bir parohial. Tânărul preot Ioan a fost dat afară din Biserică chiar și lovit și amenințat cu moartea. După mai multe lupte cu greco-ctolici reușeste în cele din urmă să aducă Sfintele Paști pentru credincioșii săi de la Berzovia .Iar după un an de zile readuce pe cei pirduduți în sânul bisericii mamă numarul credincioșilor depșind 1000. Iar uniți sunt alungați de la Ramna.

Am socotit că este de bun augur să ne aducem aminte de înaintașii Sfintei Bisericii din Ramna, să spicuim câteva aspecte din cronica parohială despre apărători dreptei credințe ai acestei parohii și rugăm pe bunul și milostivul Dumnezeu să așeze sufletele lor cu sfinții, pentru ca cea mai mare bogăție cu care putem să moștenim viața veșnică este credința bisericii noastre ortodoxe transmisă de Mântuitorul Hristos Apostolilor , păstrată de Sfinții Păriniții pe temeiul Sfintelor Sinoade nealterată de înaintașii noștri.

VEȘNICA POMENIRE ÎNAINTAȘILOR BISERICII DIN RAMNA.

A consemnat Pr. Paroh Ovidiu Urzicaru.

Last Updated ( Tuesday, 07 December 2010 15:20 )

Căutare
Vremea în Ramna
Legături utile
Consiliul Judeţean Caraş-Severin
Site-ul oficial al Consiliului Judeţean Caraş-Severin
Fonduri Structurale
De aici puteţi afla cum să accesaţi fonduri structurale de la Uniunea Europeană
Instituţia Prefectului-Caraş - Severin
Site-ul oficial al Prefecturii Caraş-Severin
Guvernul României
Site-ul oficial al Guvernului
Preşedintele României
Site-ul oficial al Administraţiei Prezidenţiale
Senatul României
Site-ul oficial al Senatului României
Camera Deputaţilor
Site-ul oficial al Camerii Deputaţilor
Monitorul Oficial
De aici veţi afla despre noutăţi legislative
Şcoala cu clasele I-VIII Ramna
De aici veţi afla despre activitatea Şcolii cu clasele I-VIII Ramna
Webmail
Aici veţi găsi e-mail-ul creat pe site-ul www.ramna.ro
Caraş - Online
Aici veţi afla ştiri şi informaţii din judeţul nostru.
Radio Reşiţa
Sunetul Banatului Montan
Site realizat de Cătălin Almăjan