Cine este online?
We have 5 guests online
Chestionar
Care credeţi că ar trebui să fie principalul obiectiv al Primăriei Ramna?
 
Horoscop
Home Biserica Bisericile comunei

În comuna Ramna există două confesiuni : ortodoxă şi penticostală şi trei biserici : Biserica din Vale(iniţial Greco-Catolică), Biserica din Deal(Ortodoxă) şi Casa de Rugăciune Penticostală.

Biserica Ortodoxă

Până în anul 1864, când Biserica Ortodoxă română iese de sub ierarhia sârbească, parohia Ramna aparţinea episcopiei din Vârşeţ, iar din acest an a trecut episcopia din Caransebeş, reînfiinţată, apoi la cea a Timişoarei în 1946 şi din nou la cea a Caransebeşului după 1989.

Biserica Ortodoxă a fost zidită in anul 1770, este clădită din piatră, bolta din cărămidă arsă şi acoperită cu tablă zincată (1880).Turnul a fost refăcut in 1902. În 1944 s-a renovat interiorul şi exteriorul.

În anul 1974 s-a refăcut pictura în frescă. În anii 2007-2008 prin grija Consiliului Local şi în special a primarului Mircea Ioan Nicolae s-au pus geamuri termopan, instalaţie de aer condiţionat, incălzire centrală, a fost zugrăvită în exterior şi i s-a refăcut chivotul. A fost sfinţită în anul 2008 de către episcopul Caransebeşului, Lucian .

În 1863, în afara de 10 familii, toţi ceilalţi credincioşi şi cu cei trei preoţi au trecut la cultul greco-catolic.Tânărul preot Ion Velceleanu, originar din Bocşa Montană a fost trimis la cerere, în Ramna în 1864, de către episcopul Vârşeţului să-i readucă pe credincioşi în sânul bisericii ortodoxe. După un an numărul credincioşilor ortodocşi a trecut de o mie.

După 1948 cultul greco-catolic a fost declarat în afara legii, iar Biserica din Vale trece în patrimoniul Bisericii Ortodoxe. Slujbele se ţin alternativ în cele două biserici.

În prezent,  preot paroh este Urzicaru Ovidiu. El păstoreşte un număr de ............. credincioşi. Hramul celor două biserici este de Paşte.

Biserica ortodoxă prăznuieşte astăzi pe :

 

Biserica Penticostală

Cultul Penticostal apare în comună începând cu anul .............. Treptat o parte din credincioşii ortodoşi trec la acest cult, astfel azi în comuna noastră se declară de religie penticostală un număr de ............... locuitori.

Biserica Penticostală este situată imediat după curba de intrare în sat. Spaţiul Bisericii este destul de mic pentru numărul de credincioşi. În ultima perioadă prin grija Consiliului Local şi a Primăriei s-au realizat o serie de investiţii aici, astfel: au fost montate ferestre termopan, a fost introdusă încălzire centrală.

 

 

 

Last Updated ( Sunday, 28 November 2010 11:26 )

Căutare
Vremea în Ramna
Legături utile
Consiliul Judeţean Caraş-Severin
Site-ul oficial al Consiliului Judeţean Caraş-Severin
Fonduri Structurale
De aici puteţi afla cum să accesaţi fonduri structurale de la Uniunea Europeană
Instituţia Prefectului-Caraş - Severin
Site-ul oficial al Prefecturii Caraş-Severin
Guvernul României
Site-ul oficial al Guvernului
Preşedintele României
Site-ul oficial al Administraţiei Prezidenţiale
Senatul României
Site-ul oficial al Senatului României
Camera Deputaţilor
Site-ul oficial al Camerii Deputaţilor
Monitorul Oficial
De aici veţi afla despre noutăţi legislative
Şcoala cu clasele I-VIII Ramna
De aici veţi afla despre activitatea Şcolii cu clasele I-VIII Ramna
Webmail
Aici veţi găsi e-mail-ul creat pe site-ul www.ramna.ro
Caraş - Online
Aici veţi afla ştiri şi informaţii din judeţul nostru.
Radio Reşiţa
Sunetul Banatului Montan
Site realizat de Cătălin Almăjan