Cine este online?
We have 34 guests online
Chestionar
Care credeţi că ar trebui să fie principalul obiectiv al Primăriei Ramna?
 
Horoscop
Home Cultură şi sport

 

În localitatea Ramna există un Cămin Cultural care are o sală de spectacole destul de mare. Aici se desfăşoară diferite activităţi cultural-artistice, cum ar fi: serbări şcolare, nunţi, spectacole de circ, manifestări politice. Căminul a fost reabilitat în ultima perioadă, introducându-se încălzire centrală, s-a zugrăvit şi s-au cumpărat scaune noi.

În domeniul vieţii culturale, Ramna a fost mai tot timpul printre satele fruntaşe.

Cel dintâi cor despre care se ştie a fost înfiinţat de către învăţătorul confesional Iovaşcu în anul 1860. Cu aceast cor bărbătesc pe patru voci se dădea răspunsul la liturghie, apoi mai târziu a organizat serbări culturale.

Corul ortodox a fost reorganizat pe la 1880 şi condus de învăţătorul Romul Ancuşa, sub denumirea de ,,Lyra’’.

Din acest cor bărbătesc, urmaşul lui Ancuşa, Dănilă Ilitescu , a făcut în 1892 , un  cor mixt cu 80 persoane. De acum corul a participat la diferite emulări şi câştigă numeroase diplome. Corul a fost susţinut cu multă dragoste de către preoţii Velceleanu şi Pincu.

Uniţii au înfiinţat un cor bărbătesc pe la anul 1885 , instruit de învăţătorul Nicolae Miclău, originar din sat, bun cunoscător al notelor. Corul a fost instruit apoi de ţăranul Aron Mihăescu . Din 1890 şi până în preajma celui de-al doilea război mondial, corul a fost condus de ţăranul Vasile Bălan. Corul devine mixt de 50 de persoane .

Pentru desfăşurarea activităţilor culturale , cele două confesiuni şi-au clădit câte o  casă culturală , uniţii în 1930 , ortodocşii în 1935.

După 1948 corul a fost instruit de învăţătorul Ioachim Dragoescu , originar din sat , iar mai apoi de Pascu Nicolae. Corul răspundea la liturghie , dar participa şi la spectacole organizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă şi la deplasări în comunele învecinate.

Fanfara a avut o activatate deosebită începând din anul 1928 când conducerea acesteia a fost preluată de către Achim Adam. Acesta a avut compoziţii proprii, armonizări. A dăinuit până prin anul 1980.

Sportul

În comuna Ramna există o echipă de fotbal , AS Ramna, înscrisă în liga judeţeană de fotbal. Terenul de fotbal este în afara satului, în vernic.

Şcoala desfăşoară diferite jocuri sportive extraşcolare, iar echipa de fotbal a şcolii participă în fiecare an la Cupa 1 Iunie la Fotbal, desfăşurată la Măureni. În 2009 a obţinut locul 2.

Un alt sport  care se mai practică la noi este tenisul de masă. Există trei mese de ping -pong: una la Căminui Cultural, una la Sala de sport a şcolii şi una în Valeapai.

Din păcate comuna nu are o sală de sport adecvată şi altor sporturi, de aceea majoritatea tinerilor practică doar fotbalul şi tenisul de masă.

Last Updated ( Tuesday, 04 August 2009 11:06 )

Căutare
Vremea în Ramna
Legături utile
Consiliul Judeţean Caraş-Severin
Site-ul oficial al Consiliului Judeţean Caraş-Severin
Fonduri Structurale
De aici puteţi afla cum să accesaţi fonduri structurale de la Uniunea Europeană
Instituţia Prefectului-Caraş - Severin
Site-ul oficial al Prefecturii Caraş-Severin
Guvernul României
Site-ul oficial al Guvernului
Preşedintele României
Site-ul oficial al Administraţiei Prezidenţiale
Senatul României
Site-ul oficial al Senatului României
Camera Deputaţilor
Site-ul oficial al Camerii Deputaţilor
Monitorul Oficial
De aici veţi afla despre noutăţi legislative
Şcoala cu clasele I-VIII Ramna
De aici veţi afla despre activitatea Şcolii cu clasele I-VIII Ramna
Webmail
Aici veţi găsi e-mail-ul creat pe site-ul www.ramna.ro
Caraş - Online
Aici veţi afla ştiri şi informaţii din judeţul nostru.
Radio Reşiţa
Sunetul Banatului Montan
Site realizat de Cătălin Almăjan